Επιλογή Σελίδας

Αναγόρευση Επίτιμου Διδάκτορα: Τιμητική Εκδήλωση για τον Καθηγητή Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

 

Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για την αναγόρευση του Καθηγητή Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, σε Επίτιμο Διδάκτορα. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11:00 π.μ., στο  Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», στη Βιόπολη Λάρισας.

 

Ο Δρ. Ιωάννης Ραγκούσης είναι διεθνούς φήμης και αναγνώρισης επιστήμονας με εξαιρετικό ερευνητικό έργο στο χώρο της γονιδιωματικής και τρανσκριπτομικής, με ηγετικό ρόλο στη γονιδιωματική μονοκυττάρων (single-cell genomics). Σήμερα, ο κ. Ραγκούσης είναι Επικεφαλής Επιστημών Γονιδιώματος στο Κέντρο Γονιδιώματος του Πανεπιστημίου McGill και Καθηγητής Γενετικής Ανθρώπου, στο Τμήμα Γενετικής Ανθρώπου και στο Τμήμα Βιο-μηχανικής του Πανεπιστημίου McGill. Ο κ. Ραγκούσης εκπόνησε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία, Ανοσολογία και Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, Γερμανία, και έκτοτε έχει μια μακρόχρονη καριέρα 40 ετών στη γονιδιωματική. Από τότε που μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο McGill το 2013, δημιούργησε εγκαταστάσεις γονιδιωματικών αναλύσεων που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο Κεμπέκ και ανέπτυξε γονιδιωματική μεμονωμένων κυττάρων, αλληλουχία μακράς ανάγνωσης με τη μορφή Nanopore και PacBio Sequel, καθώς και προσεγγίσεις Hi-C για de novo αλληλούχηση γονιδιωμάτων. Ίδρυσε ένα εργαστήριο Advanced Genomic Technologies το 2020, το οποίο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο έργο προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στο Κεμπέκ (CovSeQ). Είναι επικεφαλής γονιδιωματικής και αλληλούχησης ιών στο δίκτυο CoVaRR-Net και προεδρεύει της επιτροπής αλληλούχησης CovSeQ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 280 άρθρα στον τομέα της γονιδιωματικής.

 

Ακολουθεί η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Καθηγητής Χαράλαμπος Δ. ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ

 

και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

της Σχολής Επιστημών Υγείας,

Καθηγητής Δημήτριος Γ. ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ

 

 έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην ειδική εκδήλωση προς τιμήν του κυρίου

Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ,

 

Καθηγητή Γενετικής Ανθρώπου του Τμήματος Γενετικής Ανθρώπου και του Τμήματος Βιο-μηχανικής του Πανεπιστημίου McGill,

Επικεφαλής Επιστημών Γονιδιώματος του Κέντρου Γονιδιώματος,

Διευθυντή Γονιδιωματικής του Πανεπιστήμιου McGill και,

Διευθυντή του εργαστήριου “Advanced Genomic Technologies” του Κέντρου Γονιδιώματος του Πανεπιστημίου McGill.

Κατά την τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», στη Βιόπολη Λάρισας τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ.,

 

ο Καθηγητής Ιωάννης Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

 

θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

Έναρξη τελετής

 

  • Προσφώνηση τουΚαθηγητή του Πανεπιστημίου McGill, Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ  από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Χαράλαμπο Δ. ΜΠΙΛΛΙΝΗ.

 

  • «Έπαινος» προς τον Καθηγητή Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ από τoν Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Κωνσταντίνο Δ. ΜΑΤΘΙΟΠΟΥΛΟ. 

 

  • Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και επίδοση των τίτλων και του Επιτηβεννίου από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας,  Καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών, Αικατερίνη Α. ΜΟΥΤΟΥ. 

 

  • Ομιλία του τιμώμενου με θέμα:

The impact of genomic technology development in biomedical sciences:  comprehensive nucleic acid analysis from tissues to single cells”

 

Πέρας της Τελετής

 

 

Για να δείτε το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

 

Για να δείτε σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή Ιωάννη Β. Ραγκούση πατήστε εδώ.