Η Λάρισα από το Α-Ω
Η Λάρισα είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις με πληθυσμό περίπου 145.000 κατοίκους. Το όνομά της είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και σημαίνει οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο, κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών και φημίζεται για την αγροτική της παραγωγή καθώς βρίσκεται στην θεσσαλική πεδιάδα. Έμβλημα της Λάρισας είναι το Άλογο του θεσσαλικού κάμπου, που παραδοσιακά στήριζε όλες τις αγροτικές εργασίες. Το φημισμένο πάρκο Αλκαζάρ αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για τη πόλη και τους κατοίκους της.
Η Βιόπολις και η Γαιόπολις είναι οι δύο πανεπιστημιουπόλεις της Λάρισας με περισσότερους από 12 χιλιάδες φοιτητές.
Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας “προσδιορίζεται η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των κατοίκων με το παρελθόν και τα κατάλοιπά του και η ευαισθητοποίησή τους για την προστασία τους, μέσα από τη θεμελίωση μιας δυναμικής σχέσης με τις έννοιες αρχαιολογία, κληρονομιά, υλικός πολιτισμός και πολιτισμική διαχείριση” (dml.culture.gr). Η πόλη διαθέτει επιπλέον ένα σημαντικό αριθμό μουσείων όπως το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και βιβλιοθήκες όπως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κωνσταντίνος Κούμας.
Στο λόφο του φρουρίου βρίσκεται το Ηρώο Λάρισας που ανεγέρθηκε στις αρχές του 1900 στη μνήμη των πεσόντων.
Το διάσημο πανελλαδικά Θεσσαλικό θέατρο-ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ιδρύθηκε το 1975 και από το 1983 λειτουργούν η Ερασιτεχνική και η Παιδική Σκηνή. Η Λάρισα διαθέτει πλούσια θεατρική ζωή με αρκετά σύγχρονα θεάτρα και δραστήριες θεατρικές ομάδες. Ιστορικά η Λάρισα είναι η μοναδική πόλη -εκτός της Αθήνας- με δύο αρχαία θέατρα, Α’ αρχαίο Θέατρο και Β’ Αρχαίο Θέατρο μέσα στον πολεοδομικό της ιστό.
Η Λάρισα με τις 1674 καφετέριες χαρακτηρίζεται ως η πόλη του Καφέ.
Οι συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου σήμερα αριθμούν συνολικά περισσότερα από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αιώνα.
Στο ψηλότερο σημείο της πόλης βρίσκεται το Μπεζεστένι, μια σκεπαστή υφασματαγορά στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είχε κτιστεί στην αρχαία ακρόπολη της Λάρισας, γνωστή και ως Φρούριο και χρονολογείται περίπου στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα. Ο αλλοτινός “Μύλος του Παππά” αποτελεί σήμερα ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς και φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Στο λόφο του φρουρίου δεσπόζει ο σύγχρονος Ναός του Αγίου Αχιλλίου, πολιούχου της Λάρισας.
Η συμβολή ξένων σχολών όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο είναι σημαντική για την πολιτιστική ζωή στη Λάρισα καθώς σε αυτό, εκτός από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διοργανώνονται πλήθος πολιτισμικών εκδηλώσεων.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Λάρισας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1948 και αποτελεί τμήμα της γενικής διεύθυνσης ΕΡΑ.
Η Λάρισα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο στη Θεσσαλία με το σιδηροδρομικό σταθμό να λειτουργεί από το 1884. Το 2005 ιδρύθηκε το Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας που στεγάζεται σε βοηθητικά οικήματα του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Η μοναδική κοιλάδα των Τεμπών, μήκους 10 χιλιομέτρων, στα ανατολικά της Λάρισας μαζί με τα γειτονικά Αμπελάκια αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.
Αξιοθέατο της πόλης είναι και το οθωμανικό τέμενος Γενί Τζαμί στο κέντρο της πόλης, με τον μιναρέ του που σώζεται μέχρι τον εξώστη.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμβάλλουν σημαντικά στη πολιτισμική ζωή της πόλης, ενδεικτικά με τη θεατρική ομάδα Χωρίς Υποβολέα (Ιατρικής-Βιοχημείας) η οποία διοργανώνει πλήθος θεατρικών παραστάσεων.
Στους χώρους αναψυχής συγκαταλέγεται το Πάρκο των Χρωμάτων ή Χατζηχαλάρ αλλά και το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτισμική ζωή της πόλης.
Στη Λάρισα διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ, με γνωστότερα το Φεστιβάλ Πηνειού και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας.
Το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας ιδρύθηκε το 1930, φιλοξενεί πλήθος μουσικών δραστηριοτήτων και συναυλιών και αποτελεί έδρα μουσικών συνόλων και της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας.