Επιλογή Σελίδας

Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία

Αρχική E Πρόγραμμα & Οδηγός Σπουδών E Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία

Θεωρία: 2 ώρες/εβδομάδα | Μονάδες ECTS: 4

Περιεχόμενο – Σκοπός του μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στη κατανόηση των βασικών αρχών που διέπουν την εφαρμοσμένη Μικροβιολογία με τη χρήση τόσο κλασικών όσο και μοριακών προσεγγίσεων σε ένα εξαιρετικά ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο με εφαρμογές στην ιατρική, στη φαρμακευτική αλλά και στο περιβάλλον και στη μικροβιολογία τροφίμων.

Αναλυτικό Περίγραμμα του Μαθήματος

  • Κλασσικές και Νέες Τεχνικές στην Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία
    Στην ενότητα αυτή οι φοιτητές διδάσκονται τις βασικές μοριακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ένα εργαστήριο Μικροβιολογίας – Ιολογίας. Τεχνικές για την ανίχνευση, ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των μικροοργανισμών.
  • Νέες προσεγγίσεις στη Μικροβιακή Γονιδιωματική και Μεταγονδιωματική
    Στην ενότητα αυτή οι φοιτητές εισάγονται στις νέες τεχνικές στον τομέα της μικροβιακής γονιδιωματικής και μεταγονιδιωματικής και των άλλων –omics τεχνολογιών, όπως και τη χρησιμότητά τους στον τομέα της μικροβιολογίας. Ιδιαίτερα, διδάσκονται την εξόρυξη μικροβιακών γονιδιωμάτων και την εύρεση δευτερογενών μεταβολιτών, με αναφορά στο παράδειγμα των μη-ριβοσομικών πεπτιδίων και πολυκετιδίων με εφαρμογές στην ιατρική.
  • Αρχές μικροβιακής ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας
    Στην ενότητα αυτή οι φοιτητές διδάσκονται αρχικά τις βασικές έννοιες της μικροβιακής αύξησης και κινητικής σε κλειστό και ανοικτό σύστημα, αλλά και τις μεθόδους μετατροπής μιας καλλιέργειας από μικρής-εργαστηριακής κλίμακας σε βιομηχανικής με σκοπό την παραγωγή προϊόντων στους τομείς της παραγωγής φαρμάκων, βιοχημείας τροφίμων και περιβάλλοντος.
    Επιπλέον, στην ενότητα αυτή οι φοιτητές διδάσκονται τα απαραίτητα μοριακά εργαλεία για την γενετική τροποποίηση μικροοργανισμών με σκοπό τη βελτίωσή τους για την παραγωγή του τελικού ωφέλιμου προϊόντος.
  • Εφαρμογές της μικροβιολογίας: στη βιομηχανία
    Στην ενότητα παρουσιάζονται οι εφαρμογές των μικροοργανισμών σε εργαστηριακό αλλά και σε βιομηχανικό επίπεδο στην:
    • Υγεία
      Οι φοιτητές διδάσκονται για το ανθρώπινο μικροβίωμα σε διάφορα συστήματα οργάνων. Επιπλέον, διδάσκονται για τους παράγοντες μολυσματικότητας και τη μικροβιακή παθογένεση και το γενικό ρόλο των μικροοργανισμών στην ανθρώπινη υγεία. Στην ενότητα αυτή, επίσης, γίνεται αναφορά και στις τοξίνες παθογόνων μικροοργανισμών και μέθοδοι ανίχνευσης τους.
    • Φαρμακευτική
      Οι φοιτητές διδάσκονται για τη χρήση των μικροοργανισμών για την παραγωγή φαρμάκων
    • Βιομηχανία Τροφίμων
      Οι φοιτητές διδάσκονται για τη χρήση των ίδιων των μικροοργανισμών ή παραγώγων τους στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και τις μεθόδους και τεχνικές για την απαλλαγή από παθογόνους μικροοργανισμούς από τα τρόφιμα
    • Γεωργία
      Οι φοιτητές διδάσκονται για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών και μικροοργανισμών και για τους φυτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς
  • Αρχές εφαρμοσμένης ιολογίας
    Στην ενότητα αυτή οι φοιτητές διδάσκονται τις βασικές αρχές καλλιέργειας ιών. Αρχικά διδάσκονται τις βασικές έννοιες και τις τεχνικές των κυτταροκαλλιεργειών, με σκοπό τη χρήση τους για τον πολλαπλασιασμό, ταυτοποίηση και επεξεργασία των ιών.
    Επιπλέον, οι φοιτητές διδάσκονται τις κλασσικές αλλά και τις νεότερες τεχνικές και μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και ταυτοποίηση των ιών, αλλά και τη φυλογενετική ανάλυση τους. Στην ενότητα αυτή αναλύεται και η χρήση των ιών στον τομέα της βιοτεχνολογίας ως φορέων και δίνεται έμφαση στη χρήση των ιών για την παραγωγή εμβολίων

Τρόπος Αξιολόγησης

Η επίδοση στο μάθημα αξιολογείται με βάση την ομαδική εργασία (20%) και τη γραπτή εξέταση στο θεωρητικό κομμάτι του μαθήματος κατά την εξεταστική περίοδο (80%).

Προτεινόμενα Συγγράμματα

  • Prescott Μικροβιολογία (Willey, Sandman, Wood) 1η Ελληνική Έκδοση Broken Hill Publishers 2022
  • Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (Tortora, Funke, Case) 2η Ελληνική Έκδοση Broken Hill Publishers 2017
  • BROCK Βιολογία των Μικροοργανισμών, Μ. Μadigan, J. Martinko, J. Parker, ΙΤΕ-Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018.
  • Microbial Biotechnology-A Laboratory Manual for Bacterial Systems, Surajit Das, Hirak Ranjan Dash, Springer India, 2015

Εκπαιδευτικό Υλικό / E-class

https://eclass.uth.gr/courses/BIO_U_137/

Διδάσκοντες

Δημήτριος Μόσιαλος (Υπεύθυνος)

Τηλέμαχος Δημητρίου

Δανιέλα Τσίκου