Επιλογή Σελίδας

Από τη Γονιδιωματική στη Βιολογία Συστημάτων

Αρχική E Πρόγραμμα & Οδηγός Σπουδών E Από τη Γονιδιωματική στη Βιολογία Συστημάτων

Θεωρία: 3 ώρες/εβδομάδα | Φροντιστήρια: 1 ώρα/εβδομάδα | Εργαστήρια: 2 ώρες/εβδομάδα | Μονάδες ECTS: 5

Περιεχόμενο – Σκοπός του μαθήματος

Η εισαγωγή του όρου «γονιδιωματική» κατά τη δεκαετία του 1980 συνέπεσε με την ανάπτυξη τεχνικών αλληλούχησης μεγάλης κλίμακας. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν τα πειράματά τους γνωρίζοντας το σύνολο της γενετικής πληροφορίας ενός οργανισμού. Η έρευνα που βασίζεται στη γονιδιωματική διεξάγεται σε μαζική κλίμακα. Χρησιμοποιώντας ισχυρούς υπολογιστές, αναλύονται αλληλουχίες εκατοντάδων εκατομμυρίων νουκλεοτιδίων, ώστε να βρεθούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουν βιολογική σημασία, ή μελετώνται τα πρότυπα έκφρασης δεκάδων χιλιάδων γονιδίων ταυτόχρονα. Η έναρξη της εποχής της γονιδιωματικής έγινε όταν ολοκληρώθηκε η αλληλούχηση του πρώτου βακτηριακού γονιδιώματος, ένα επίτευγμα εντυπωσιακό για την εποχή του. Σύντομα ακολούθησε η αλληλούχηση πολλών άλλων όλο και μεγαλύτερων γονιδιωμάτων, επιλύοντας κάθε φορά τεχνικά προβλήματα αλλά και αντιλαμβανόμενοι το εύρος των εφαρμογών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από την τεράστια πληροφορία που συσσωρευόταν. Ορόσημο για τη γονιδιωματική ήταν η αλληλούχηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Όντας τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από οποιοδήποτε γονιδίωμα είχε αλληλουχηθεί πριν από αυτό, το πρόγραμμα ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος είχε τεράστιες απαιτήσεις χρηματοδότησης και συστημάτων οργάνωσης που ήταν πρωτοφανείς για τα δεδομένα της εποχής. Η ολοκλήρωση του Προγράμματος του Ανθρώπινου Γονιδιώματος (Human Genome Project) αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης βιολογίας και έθεσε την βάση για την πληρέστερη κατανόηση των μηχανισμών ρύθμισής του υπό φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.

Στο παρόν μάθημα επιχειρείται μια ισορροπημένη παρουσίαση των αρχών της γονιδιωματικής, των τεχνικών εξελίξεων που έχουν αυξήσει δραματικά τη ροή των δεδομένων, καθώς και των εφαρμογών της σε διάφορους τομείς, από την ιατρική στη γεωργία και το περιβάλλον. Αναλύονται πολλαπλές συνιστώσες της σύγχρονης γονιδιωματικής όπως η συγκριτική, η πληθυσμιακή, η λειτουργική γονιδιωματική και η πρωτεομική, ενώ παρουσιάζονται οι βασικότερες τεχνολογίες αλληλούχησης με έμφαση στην δεύτερη και τρίτη γενεά που αποτελούν τις τεχνικές βάσεις της σύγχρονης γονιδιωματικής. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται οι γονιδιωματικοί φυλλομετρητές και οι σχετικές βάσεις δεδομένων ευκαρυωτικών και προκαρυωτικών οργανισμών καθώς και μερικά από τα διαθέσιμα βιοπληροφορικά εργαλεία μετανάλυσης δεδομένων γονιδιωματικής. Τέλος γίνεται εισαγωγή στην έννοια της βιολογίας συστημάτων και πώς αυτή συνδέεται με τις γονιδιωματικές προσεγγίσεις.

Αναλυτικό Περίγραμμα του Μαθήματος

  1. Εισαγωγικά στοιχεία γονιδιωματικής
  2. Συμβατική αλληλούχηση και αλληλούχηση νέας γενεάς
  3. Γονιδιωματική και χαρτογράφηση γονιδίων
  4. Προκαρυωτικά γονιδιώματα
  5. Ευκαρυωτικά γονιδιώματα
  6. Συγκριτική γονιδιωματική και εξέλιξη
  7. Μεταγραφομική και επιγονιδιωματική-1
  8. Μεταγραφομική και επιγονιδιωματική-2
  9. Γονιδιωματική και ασθένειες
  10. Πρωτεομική και μεταβολομική
  11. Εισαγωγή στην βιολογία συστημάτων
  12. Επαναληπτική διάλεξη και προετοιμασία εξετάσεων

Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φροντιστήριο 1 : Γονιδιωματικοί φυλλομετρητές 1 – Εισαγωγή στην πλοήγηση (UCSC, WashU)

Φροντιστήριο 2 : Γονιδιωματικοί φυλλομετρητές 2 – Βασικές λειτουργίες (BLAT, insilicoPCRetc)

Φροντιστήριο 3 : Γονιδιωματικοί φυλλομετρητές 3 – Συνδυαστική απεικόνιση δεδομένων NGS

Φροντιστήριο 4 : Κατασκευή βιβλιοθηκών αλληλούχισης

Φροντιστήριο 5 : Ποσοτική PCR Ι – ανάλυση γονιδιακής έκφρασης

Φροντιστήριο 6 : Ποσοτική PCR ΙΙ – Taqmanκαι HRMανάλυση

Φροντιστήριο 7 : Μετα-ανάλυση αποτελεσμάτων μεταγραφομικής

Εργαστήριο 1 : Στύπωμα κουκίδας

Εργαστήριο 2 : Ηλεκτροφόρηση και ποιοτικός έλεγχος RNA

Τρόπος Αξιολόγησης

Η επίδοση στο μάθημα αξιολογείται με α) γραπτές και προφορικές εξετάσεις στο εργαστηριακό κομμάτι του μαθήματος (30) και β) γραπτή εξέταση στο θεωρητικό κομμάτι του μαθήματος κατά την εξεταστική περίοδο (70%). Η επιτυχής επίδοση στις εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση του βαθμού της θεωρητικής εξέτασης.

Προτεινόμενα Συγγράμματα

  • Εισαγωγή στην Γονιδιωματική, ArthurM. Lesk, Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Utopia, 2017
  • Προτεινόμενη βιβλιογραφία ανα διάλεξη στο e-classτου μαθήματος

Εκπαιδευτικό Υλικό / E-class

https://eclass.uth.gr/courses/BIO_U_107/

Διδάσκων

Αντώνιος Γιακουντής (Υπεύθυνος)