Επιλογή Σελίδας

Εργαστήριο Μικροβιολογίας

Αρχική E Πρόγραμμα & Οδηγός Σπουδών E Εργαστήριο Μικροβιολογίας

ΒΒ0302 | Μονάδες ECTS: 4

Εργαστήριο: 2 ώρες/εβδομάδα | Φροντιστήριο: 1 ώρα/εβδομάδα

Μαθησιακά αποτελέσματα

Σκοπός του Μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές εργαστηριακές τεχνικές της Μικροβιολογίας. Ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με προκαρυωτικούς (Βακτήρια και Αρχαία) και ευκαρυωτικούς (μύκητες, μικροφύκη, πρώτιστα) μικροοργανισμούς, αλλά και με ιούς ή φάγους ώστε να εξοικειωθεί μέσω των εργαστηριακών ασκήσεων με τις απαραίτητες έννοιες και μεθόδους ενός εργαστηρίου μικροβιολογίας για την παρατήρηση, την καλλιέργεια, την ανίχνευση, την ταυτοποίηση και την εφαρμογή των μικροοργανισμών.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται:

  • να γνωρίζουν τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται σε ένα εργαστήριο μικροβιολογίας
  • να διακρίνουν τις βασικές κατηγορίες μικροοργανισμών μέσω παρατήρησης στο μικροσκόπιο
  • να μπορούν να καλλιεργούν προκαρυωτικούς και ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς σε αμιγείς καλλιέργειες, υγρές και στερεές
  • να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν την ανάπτυξή τους
  • να ταυτοποιούν τους μικροοργανισμούς
  • να χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς και φάγους για την μελέτη βιολογικών διεργασιών και σε πρακτικές εφαρμογές (π.χ. μελέτη αντιβακτηριακής δράσης φυσικών προϊόντων).

Αναλυτικό Περίγραμμα του Μαθήματος

  • Βιοασφάλεια στο εργαστήριο Μικροβιολογίας
  • Απομόνωση δειγμάτων στο πεδίο και παρατήρηση στο μικροσκόπιο
  • Αποστείρωση και ασηπτικές μέθοδοι – Ανάπτυξη και συντήρηση μικροοργανισμών
  • Μέτρηση μικροβιακού πληθυσμού (cfu) και επιλεκτικά υποστρώματα
  • Χρώση κατά Gram
  • Ταυτοποίηση μικροοργανισμών
  • Απομόνωση και κατασκευή φυλογενετικού δέντρου ζυμομυκήτων
  • Καθορισμός της αντιβακτηριακής δράσης
  • Καλλιέργεια μικροφυκών
  • Καλλιέργεια φάγων
  • Γνωρίζοντας τα πρώτιστα και τον οικολογικό τους ρόλο
  • Πρώτη γνωριμία με τα αρχαία

Τρόπος Αξιολόγησης

Η επίδοση στο μάθημα αξιολογείται με βάση τις εργαστηριακές αναφορές (30%) και τη γραπτή εξέταση του μαθήματος κατά την εξεταστική περίοδο (70%).

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

  • BROCK Βιολογία των Μικροοργανισμών, Μ. Μadigan, J. Martinko, J. Parker, ΙΤΕ-Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018.
  • Prescott Μικροβιολογία (Willey, Sandman, Wood) 1η Ελληνική Έκδοση Broken Hill Publishers 2023
  • JAWETZ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 1η Ελληνική Έκδοση Εκδόσεις Κωνσταντάρας 2023
  • Microbial Biotechnology-A Laboratory Manual for Bacterial Systems, Surajit Das, Hirak Ranjan Dash, Springer India, 2015

Εκπαιδευτικό Υλικό / E-class

https://eclass.uth.gr/courses/BIO_U_137/

Διδάσκοντες

Χρυσάνθη Πατεράκη

(Υπεύθυνη μαθήματος)

Δημήτριος Μόσιαλος

Σωτήριος Βασιλειάδης

Δημήτριος Καρπούζας