Πτυχιακή Εργασία
Η πτυχιακή εργασία είναι υποχρεωτική, εκπονείται στο 8ο εξάμηνο σπουδών και αναλογεί σε 24 ECTS.
Δικαίωμα εκπόνησης πτυχιακής εργασίας έχουν οι φοιτητές/φοιτήτριες που βρίσκονται στο 8ο εξάμηνο σπουδών και έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο 80% των ECTS των μαθημάτων των προηγουμένων εξαμήνων φοίτησης. Οι επί πτυχίω φοιτητές/φοιτήτριες πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο 70% των ECTS του συνόλου των μαθημάτων.
H αίτηση εκπόνησης πτυχιακής εργασίας κατατίθεται δακτυλογραφημένη στην Γραμματεία και εγκρίνεται από την Συνέλευση του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Στην αίτηση αναγράφονται ο τίτλος της πτυχιακής εργασίας και τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (1 επιβλέπων και 2 μέλη). Ως επιβλέπων ορίζεται μέλος ΔΕΠ ή Ερευνητής αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου ή μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος ή συμβασιούχος διδάσκων του Τμήματος. Η πτυχιακή εργασία εκπονείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ή σε δημόσιους οργανισμούς.
Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή οφείλει να αξιολογεί και να βαθμολογεί την συνολική εκτέλεση και παρουσίαση της εργασίας. Ο βαθμός της πτυχιακής εργασίας διαμορφώνεται ως ακολούθως: κατά 70% από τη βαθμολογία του επιβλέποντα, κατά 10% από τη βαθμολογία κάθε μέλους της επιτροπής και κατά 10% από το βαθμό της παρουσίασης.
Σε περίπτωση που οι πτυχιακές εργασίες εκπονούνται εκτός Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, το ένα από τα δύο μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής πρέπει να είναι καθηγητής κάθε βαθμίδας του Τμήματος και ορίζεται ως συνεπιβλέπων. Σε αυτή την περίπτωση, ο βαθμός της πτυχιακής εργασίας διαμορφώνεται ως ακολούθως: 40% βαθμός επιβλέποντα, 40% βαθμός συνεπιβλέποντα, 10% βαθμός μέλους Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και 10% βαθμός παρουσίασης.
Η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας δεν μπορεί να γίνει σε διάστημα συντομότερο από 3 μήνες από την κατάθεση της αίτησης.
Για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας οι φοιτητές/φοιτήτριες οφείλουν να βρίσκονται στο εργαστήριο τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες (240 ώρες, Φεβρουάριος έως και Απρίλιος).
Το γραπτό κείμενο της εργασίας θα πρέπει να έχει έκταση περί τις 50 δακτυλογραφημένες σελίδες Α4 και θα πρέπει να έχει τη συνήθη μορφή: εισαγωγή (με σχετική βιβλιογραφική ανασκόπηση), πειραματικό μέρος (με ανάλυση τεχνικών), αποτελέσματα (σε μορφή πινάκων, διαγραμμάτων και εικόνων), συμπεράσματα-συζήτηση (με σχολιασμό και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων) και τέλος βιβλιογραφικές αναφορές. Παρεκκλίσεις από τα προαναφερόμενα επιτρέπονται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επικύρωση του βαθμού και την κατάθεσή του στη Γραμματεία, είναι η προφορική παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας από τον φοιτητή ενώπιον διδασκόντων και φοιτητών σε ανοικτή για το κοινό ημερίδα, η οποία διοργανώνεται μετά από κάθε εξεταστική περίοδο. Στη συνέχεια, η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή και οι λοιποί διδάσκοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να κάνουν ερωτήσεις στους φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν ώστε να αξιολογηθούν.
Μετά την παρουσίασή της, η πτυχιακή εργασία κατατίθεται στην Βιβλιοθήκη σε ηλεκτρονική μορφή (cd) και με εκτυπωμένες τις 2 πρώτες σελίδες.