Κάθε πολίτης μπορεί να είναι επιστήμονας!
08..10-Απρ-2025
Στo πλαίσιo της δράσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον εκπαιδευτή του προγράμματος GLOBE κ. Θανάση Θεοδωρακόπουλο (https://www.globe.gov/web/tinycore.lab) την Τετάρτη 09-04-2025 στις 13:30 Τρίτη 08-04-2025 στις 12:00, στο «Αμφιθέατρο Ιπποκράτης» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και εκπαίδευση στο πεδίο (Εξωκλήσι Αγίου Ιωάννη, Όλυμπος, Λιτόχωρο) το πρωί της Πέμπτης 10-04-2025.
Η δράση είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Οι ενότητες της ομιλίας περιλαμβάνουν:
- Το κίνημα των Makerspaces/Hacklabs στην Ευρώπη: Τα hacklabs είναι φυσικοί χώροι που παρέχουν στους χρήστες την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να μοιραστούν τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. Αυτοί οι χώροι προωθούν την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση και την κοινωνική αλληλεγγύη.
- Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό-Λογισμικό Ανοιχτού Ελεύθερου Κώδικα: Ο Ελεύθερος Κώδικας και το Ανοιχτό Λογισμικό ενισχύουν την καινοτομία μέσω της διαφάνειας και της συνεργασίας επιτρέποντας σε χρήστες και προγραμματιστές να συμμετέχουν στην ανάπτυξή τους και να το προσαρμόζουν στις δικές τους ανάγκες. Αυτή η φιλοσοφία προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στους πόρους καθώς προάγει την βιωσιμότητα στην τεχνολογική κοινότητα παγκοσμίως.
- Citizen Science [Εισαγωγή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘GLOBE Program]: Η Citizen Science ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην επιστημονική έρευνα, προσφέροντας εργαλεία κι εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συλλογή δεδομένων σε τοπικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες συμβάλλουν στην κατανόηση περιβαλλοντικών φαινομένων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την γνώση τους σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.
- Έρευνα και Συλλογή δεδομένων στο πεδίο [ημιορεινό και αλπικό περιβάλλον]-Εξοπλισμός/Ιματισμός/Περιβαλλοντικές συνθήκες: Η έρευνα στα αλπικά οικοσυστήματα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Η συλλογή δεδομένων σε ορεινό περιβάλλον απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και κατάλληλο ιματισμό για να αντιμετωπιστούν δύσκολες αλλά και ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες
Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκπαίδευση στο πεδίο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μεταφορικό μέσο του Π.Θ. που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς 30 ατόμων κατά σειρά προτεραιότητας αιτήματος. Τα σχετικά αιτήματα των φοιτητών θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31-03-2024 μέσω του συνδέσμου https://forms.gle/CSz6qnzcmDAdaqCE6 .
Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσους ενδιαφέρονται, εντός και εκτός Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική επίσκεψη στο πεδίο (https://maps.app.goo.gl/mqxnyRbRXv3MVFkP9), με δικά τους όμως μεταφορικά μέσα. H συνάντηση στο πεδίο είναι στις 10:00π.μ.
Επικοινωνία: sovasileiadis@uth.gr