Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (ΤΒΒ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαιώνει τον ηγετικό του ρόλο τόσο στην έρευνα όσο και στην εκπαίδευση του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα της Συνθετικής Βιολογίας, με την έγκριση ενός νέου, διεθνούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) σε συνεργασία με το παγκοσμίου κύρους McGill University του Καναδά.
Η δημιουργία του νέου μεταπτυχιακού αποτελεί επιστέγασμα μιας μακρόχρονης, συστηματικής και πολυεπίπεδης στρατηγικής ανάπτυξης του πεδίου της Συνθετικής Βιολογίας στο ΤΒΒ. Από την ενσωμάτωση σχετικών γνωστικών αντικειμένων στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό του πρόγραμμα σπουδών, μέχρι τον συντονισμό της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής OMIC-Engine, το Τμήμα έχει επενδύσει σταθερά σε έναν επιστημονικό τομέα που ενώνει τη βιολογία με τη μηχανική, την πληροφορική και τη βιοτεχνολογία, προωθώντας τη διεπιστημονική καινοτομία και ενισχύοντας τη βιο-οικονομία.
Το νέο ΠΜΣ είναι το μοναδικό στη Συνθετική Βιολογία που προσφέρεται σήμερα από ελληνικό ΑΕΙ, και η έγκρισή του στο πλαίσιο της εθνικής δράσης «Διεθνοποίηση των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών των ΑΕ» συνοδεύεται από σημαντική χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα ενισχύει ακόμη περισσότερο τον διεθνή ρόλο του ΤΒΒ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθιστώντας τη Θεσσαλία εστία υψηλής τεχνολογίας και εκπαίδευσης σε έναν τομέα αιχμής με παγκόσμια προοπτική.
Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, εγκρίθηκαν επίσης άλλα δύο διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ανθρωπιστική Δράση και Συμπεριληπτική Διαχείριση προκλήσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας» (συνεργασία του Τμήματος Κτηνιατρικής με το Columbia University, USA) και “Ηγετική Εκπαίδευση στην Αναπηρία και στη Συμπερίληψη” (συνεργασία του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής με το Georgetown University, USA).